Vragen over het asbestonderzoek

In deze blogpost beantwoorden we enkele vaak gestelde vragen over het asbestonderzoek van uw woning.

Het asbestonderzoek van mijn woning

a. Uit welke stappen bestaat een asbestonderzoek?
b. Welke nuttige informatie kan ik zelf bezorgen?
c. Waarom moet ik een opdrachtformulier invullen?
d. Op welke materialen vindt een staalname plaats?
e. Hoe gaan jullie te werk bij de staalname?
f. Is de staalname bij wet verplicht, en wat zijn de gevolgen als ik een staalname wil weigeren?

a. Uit welke stappen bestaat een asbestonderzoek?

Een degelijk asbestonderzoek beoordeelt de asbestveiligheid van uw woning. Om die reden volgen wij een aantal stappen:

Voorbereiding

Onder meer: raadpleging kadaster, beoordelen en verwerken van meegestuurde documenten, gereedschap en administratie voorbereiden

Uitvoering

Een rondgang van de woning(en), met een visuele inspectie waarbij foto’s genomen worden en vervolgens eventuele staalnames
Samenstellen van een lijst van asbestverdachte en al dan niet asbesthoudende materialen

Evaluatie

De toestand en het blootstellingsrisico van alle asbestverdachte materialen beoordelen
Het vooronderzoek, fotoverslag en de lijst van asbestverdachte materialen (met resultaten van staalnames) verwerken tot een mooi en zinvol asbestattest.

b. Welke nuttige informatie kan ik zelf bezorgen?

Voor of tijdens het onderzoek kan u ons al een aantal nuttige gegevens bezorgen, onder meer: locatiegegevens, bouwjaar, bouwplannen, gegevens over de aanwezige materialen en eventuele al gebeurde renovaties van de te onderzoeken woning.

c. Waarom moet ik een opdrachtformulier invullen?

Via het opdrachtformulier geeft u ons officieel de toestemming (“mandaat”) om het asbestonderzoek uit te voeren. Er staat ook onder meer in welke wettelijke verplichtingen beide partijen hebben ten opzichte van elkaar. Wanneer er meerdere eigenaars van een gebouw zijn, volstaat de handtekening van één van de eigenaars om het onderzoek te kunnen uitvoeren. Wij leggen dit ook telkens volledig en helder uit naar aanleiding van een bezoek ter plaatse.

d. Op welke materialen moet een staalname plaatsvinden?

Er bestaan twee mogelijke beoordelingen over een materiaal: asbestverdacht of niet-asbestverdacht.

-De asbestdeskundige kan een materiaal indelen als niet-asbestverdacht. Dan moet er geen verder onderzoek op plaatsvinden.

-De asbestdeskundige kan een materiaal ook indelen als asbestverdacht.
Dan kan hij ofwel beoordelen dat het asbesthoudend is op basis van kennis, ervaring of bewijsstukken. Dan is er ook geen verdere analyse via stalen nodig. Asbestcementen golfplaten zijn hiervan een goed voorbeeld: de asbesthoudende varianten zijn vaak zeer herkenbaar aan de hand van hun kleur, structuur (wafelmotief), en productiejaar. Toch kan het soms nog nuttig zijn voor alle zekerheid hiervan een staal te laten nemen.

- Om aan te tonen dat een asbestverdacht materiaal niet-asbesthoudend is, moeten er ofwel duidelijke bewijsstukken bestaan, ofwel moet er een staalname plaatsvinden. Voor sommige materialen moet er volgens het Inspectieprotocol van OVAM, tenzij er bewijsstukken zijn, altijd een staalname plaatsvinden om aan te tonen dat deze geen asbest bevatten. Deze staalname zal in de praktijk niet altijd kunnen plaatsvinden, als de locatie niet bereikbaar is of als het de goede werking van een toepassing zou kunnen schaden, bijvoorbeeld als er een lek in het dak door zou ontstaan.

e. Op welke manier vindt een staalname plaats?

Een staalname moet ‘niet-destructief’ zijn, dat wil zeggen: deze mag geen schade veroorzaken of ervoor zorgen dat bv. een dak door de staalname gaat lekken. Het wegnemen van een laagje verf of de staalname zelf vallen niet onder deze regel. Wij zorgen steeds voor een zorgvuldige staalname op een geschikte locatie. Vervolgens sturen we de stalen op naar een door de FOD WASO erkend labo.

f. Kan ik een staalname weigeren?

U bent niet verplicht om een staal te laten nemen in uw woning. De weigering van een staalname moeten beide partijen in het opdrachtformulier vermelden. U ontvangt toch een geldig asbestattest, maar de asbestverdachte materialen waar geen staal van werd genomen, staan er wel in als “asbesthoudend”. In sommige gevallen kan dit er voor zorgen dat de geldigheidsduur verkort wordt van 10 naar 5 jaar.

Volgende
Volgende

Vragen over het asbestattest