Vragen over het asbestattest

In deze blogpost zullen wij enkele vaak gestelde vragen over het asbestattest op een heldere manier trachten beantwoorden.

Het asbestattest


a. Wat is het doel van het asbestattest?
b. Welke gegevens bevat een asbestattest?
c. Wanneer is een asbestattest verplicht?
d. Hoe lang blijft een asbestattest geldig?
e. Mijn woning heeft asbesthoudende materialen. Moet ik deze nu verwijderen?
f. Mag ik zelf asbesthoudende materialen verwijderen?

___

a. Doel van het asbestattest

Het asbestattest is een maatregel van de Vlaamse overheid om de bevolking en onder andere ook hulpdiensten te kunnen informeren, sensibiliseren en beschermen wat betreft de aanwezigheid van asbest in hun woningen, en op lange termijn dient het ook om het afbouwbeleid te ondersteunen, zodat we stelselmatig de totale hoeveelheid aanwezige asbest (of ook wel het ‘asbestpassief’) laten verminderen.

b. Welke gegevens bevat het asbestattest?

Als erkende asbestdeskundigen bezorgen wij u een lijst met alle asbesthoudende materialen in uw woning en geven ook een advies over de manieren waarop eigenaar(s) deze materialen het best kunnen beheren of verwijderen. Merk op dat er op dit moment voor privé-gebouwen nog geen verwijderplicht bestaat.

c. Wanneer is een asbestattest verplicht?

Bij overdracht

Sinds 23 november 2022 bestaat de verplichting om een asbestattest op te stellen bij de overdracht van eigendom van een woning met risicobouwjaar (voor 2001). Men spreekt van een overdracht in volgende gevallen:

Wel: verkoop, schenking, ruil, vruchtgebruik, erfpacht, opstalrecht, zakelijk recht van gebruik
Niet: erfenis, onteigening, of vruchtgebruik na overlijden

Voor de gemene delen van een woning (bv. een gedeelde traphal) volgt deze verplichting pas vanaf 1 mei 2025.

Generieke plicht
Vanaf 2032 moeten alle woningen in Vlaanderen beschikken over een asbestattest.

Voor meer informatie over de verplichting van een asbestattest, kan u de website van de Vlaamse overheid: Asbestattest | Vlaanderen.be bekijken, of u kan ons ook contacteren (info@asbestbros.be) en wij kijken het graag mee voor u na.

d. Wat is de geldigheidstermijn van een asbestattest?

De geldigheidstermijn van een asbestattest bij overdracht bedraagt standaard 10 jaar, indien de asbestdeskundige asbesthoudende materialen met een hoog materiaalrisico aantreft, bedraagt de geldigheidstermijn 5 jaar. Of een materiaal een hoog risico vormt, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type materiaal, de staat van verwering (beschadiging), en blootstelling aan (binnen)luchtstromen.

Voor het generieke attest bestaat er geen geldigheidstermijn.

e. Bestaat er een verwijderplicht voor asbesthoudende materialen?

Voor privé-gebouwen bestaat er momenteel geen verwijderplicht van asbesthoudende materialen. De uitzondering hierop is de verwijderplicht naar aanleiding van onderhouds- herstellings- of ontmantelingswerken: daarvoor bestaat wel een verplichting om alle zogenaamd ‘eenvoudig bereikbare’ asbesthoudende materialen te verwijderen die tijdens de renovatie bloot komen te liggen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Vlaamse overheid: Asbest | Vlaanderen.be

f. Mag ik zelf asbesthoudende materialen verwijderen?

U mag zelf bepaalde materialen via de zogenaamde ‘methode van eenvoudige handelingen’ verwijderen. Het gaat onder meer om niet-beschadigde hechtgebonden materialen (binnen) en alle hechtgebonden materialen (buiten), of bepaalde losse toepassingen zoals remschijven, dichtingen en pakkingen. De wetgeving hierover staat beschreven in het VLAREM. Meer informatie over hoe u dit zelf zorgvuldig kan aanpakken, vindt u ook op Voorzorgsmaatregelen bij asbestverwijdering (vlaanderen.be). Als u specifieke vragen heeft over de verwijdering, kan u ons hierover ook altijd vragen stellen en wij bekijken het samen met u.

Vorige
Vorige

Vragen over het asbestonderzoek